Sergi
Catisma Kenti – Kudus ve Catisma Sehirciliginin Ilkeleri
Yaklasik seksen yilin siddetli kent catismasi, Kudus'un mekansal duzenlemesini asiri derecede donusturmustur. ETH Zurih tarafindan duzenlenen bu siradisi sergi, kent sakinlerinin farkli bakis acilarina odaklanarak Kudus’un farkli ve cogu zaman catisan kentsel gercekliklerini gozler onune sermektedir. ‘Catisma Kenti’ baslikli video yerlestirmesi Kudus’un etkilesimli haritasal metni niteligindedir. Bu metin, Kudus'e dair sozde birbirinden bagimsiz iki anlatiyi gosterir – biri Israil, digeri de Filistin versiyonu. Ancak -daha yakindan bakildiginda- anlatilar birbirleriye yakindan iliskilidir ve ikisi birlikte kentsel mekanin kasitsiz karsiliklik tarihini insa ederler. Bu haritasal metin Ingiliz sanatci Polly Braden’in fotograflariyla tamamlanir. Bolge icindeki fotografik yolculugunda Polly, dini ve etnik olarak ayrismis kentin kentsel durumlarina dair karmasik panoramalar yakalamistir.
Bir grenzgeografien projesi- Philipp Misselwitz and Tim Rieniets
Video yerlestirmesi: Tim Rieniets
Fotograflar: Polly Braden



Kitap Sunumu
Philipp Misselwitz, Tim Rieniets

Catisma Kenti – Kudus ve Catisma Sehirciliginin Ilkeleri
‘Catisma Kenti’ surekli bir yikim ve yeniden-kesif halinde olan, siyasi planlama, kolektif korku ve gerek fiziksel gerekse zihinsel duvarlarca rehin alinmis, diger yandan da esneklik, bireysel alisveris ve sizma stratejileriyle imlenmis bir kentten renkli manzaralar sunar. Onde gelen Filistinli, Israilli ve uluslararasi kokenli mimarlar, sanatcilar, sosyologlar ve siyasi yorumcular, cagdas Kudus’un karmasik ve degisken kentsel gercekligine farkli perspektiflerden isik tutan otuz yeni makaleye (ve iki foto-makaleye) imza atmislardir (kitapla ilgili daha fazla bilgi icin ekten yararlanabilirsiniz).

Tartisma Paneli
Katilimcilar: Emre Arolat, Esat Edin, N.N., Orhan Esen, Tim Rieniets, Philipp Misselwitz
Moderator: Asu Aksoy

Gectigimiz birkac yil icinde Istanbul yeni bir kentlesme surecine girmistir. Dunyanin diger metropollerinde de oldugu gibi, yeni-zengin ve kendinden emin tuketici kesiminin talepleri, gucu surekli artan bir konut edustrisi tarafindan karsilanmaya calisilmaktadir. Sonuc olarak, Istanbul yalnizca birkac yil icinde kentsel mekanin uretimi, temsili, denetimi ve iskani acisindan kayda deger degisimlere tanik olmustur. Bu yeni kentlesme formunun isaretleri kentin tamaminda gorunur haldedir: mimari ve cevre, ayricalikli hizmetler ve altyapi, kisitli ulasilabilirlik, ve ozel guvenlik arac ve gerecleri acisindan en yuksek standatta planlanmis uydu kentler kentin dort bir yanina hizla yayilmaktadir. Kimileri icin soz konusu kentlesme formu kitlesel goc sonrasinda kendini yeniden tanimlayabilme firsatini bulan rafine bir kent kulturunu ve modern Istanbul’un ideal modelini temsil eder. Kimileri icinse bu projeler kentin aciklik ve sosyal dengesini tehdit eden kent-karsiti bir egilimi temsil eder.
(Çatışma Kenti projesinin sunum ve panel bölümlerinin Istanbul ayağı, studioKAHEM işbirliği ile misaffir edilmektedir.)